Постинг
22.12.2017 19:48 -
Празнична погача(питка)
Здравейте . Както обещах много скоро качвам и рецептата за питката , която е подходяща за наближаващата Бъдни вечер.
Отново започвам с необходимите продукти : 1кг брашно , 2 яйца , 1 пакетче мая , 200 мл хладна сода (газирана вода) , щипка сол , 1 ч.л. захар , 2-3 с.л. олио , 300мл хладко мляко(прясно мляко) , 125 г масло;
Начин на приготвяне:Маята се натрошава в 100мл прясно мляко , добавя се захарта и брашното до получаване на рядка каша.Оставя се да шупне . В дълбок съд се изсипва брашното , прави се кладенче. Добавят се солта , 1 яйце , белтъка от второто яйце , разтворената мая , останалото мляко и хладката вода.Меси се , докато по тестото се появят мехури . Оформената топка тесто се удря около 100 в масата .Отново се омесва и се разделя на три равни части .От всяка се разточва правоъгълна кора.Първата кора се намазва с масло и върху нея се поставя всяка следваща ,която съща се намазва с масло.Заедно се навиват на руло , нарязват се на 8 равни части и се подреждат в тавата .Оставя се на топло да втаса , докато погачата удвои обема си . Отгоре се намазва жълтъка от второто яйце, разбит с 2-3 капки олио . Пее се около 1 час в предварително разгрята на 190 градуса фурна.След изпичане се напръсква със студена вода и се завива с кърпа.
Приятно приготвяне на питката и весели празници!
Доскоро!
Отново започвам с необходимите продукти : 1кг брашно , 2 яйца , 1 пакетче мая , 200 мл хладна сода (газирана вода) , щипка сол , 1 ч.л. захар , 2-3 с.л. олио , 300мл хладко мляко(прясно мляко) , 125 г масло;
Начин на приготвяне:Маята се натрошава в 100мл прясно мляко , добавя се захарта и брашното до получаване на рядка каша.Оставя се да шупне . В дълбок съд се изсипва брашното , прави се кладенче. Добавят се солта , 1 яйце , белтъка от второто яйце , разтворената мая , останалото мляко и хладката вода.Меси се , докато по тестото се появят мехури . Оформената топка тесто се удря около 100 в масата .Отново се омесва и се разделя на три равни части .От всяка се разточва правоъгълна кора.Първата кора се намазва с масло и върху нея се поставя всяка следваща ,която съща се намазва с масло.Заедно се навиват на руло , нарязват се на 8 равни части и се подреждат в тавата .Оставя се на топло да втаса , докато погачата удвои обема си . Отгоре се намазва жълтъка от второто яйце, разбит с 2-3 капки олио . Пее се около 1 час в предварително разгрята на 190 градуса фурна.След изпичане се напръсква със студена вода и се завива с кърпа.
Приятно приготвяне на питката и весели празници!
Доскоро!
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 4